Spring naar inhoud
  • Zonnepark Crayestein

    Zonnepark Crayestein

Wij werken aan de website

De komende maanden werken we aan de website Dordt Duurzaam. Op de website komt meer aandacht voor energie besparen, aardgasvrij wonen en het opwekken van duurzame energie.

Home Energie Energie opwekken Zonnepanelen

Zonnepanelen

Overweegt u zonnepanelen aan te schaffen? Een prima investering, waarmee u ook het milieu een handje helpt! Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen over zonnepanelen.

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?

Veel Dordtse daken zijn prima geschikt voor opwekking van zonne-energie. Uw dak ook? Om dat snel te weten heeft Dordrecht een handige, interactieve kaart laten ontwikkelen: de Zonatlas. Deze geavanceerde kaart vindt u op www.zonatlas.nl/dordrecht. De Zonatlas laat eenvoudig zien of uw dak geschikt is voor zonnepanelen en berekent meteen wat die investering u oplevert.

Per adres geeft de Zonatlas via de kleuren groen (zeer geschikt), geel (geschikt), rood (ongeschikt) aan of een dak, economisch gezien, geschikt is. De geavanceerde atlas houdt daarbij rekening met de hoogte van bomen en gebouwen in de omgeving, de oppervlakte van het dak, hellingshoeken en de hoeveelheid zon.


Heb ik een vergunning nodig?

In principe is voor het plaatsen van een zonnepaneel geen vergunning nodig, mits het aan enkele voorwaarden voldoet. Het bedrijf dat de panelen levert, moet u over uw specifieke situatie kunnen adviseren. Neem bij twijfel contact op met de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.

Woont u in beschermd stadsgezicht of in een monument? Dan gelden voor plaatsing van zonnepanelen extra regels. Het is raadzaam om contact op te nemen met de afdeling Monumentenzorg van de gemeente, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
 

Krijg ik subsidie?

Het Ministerie van Economische zaken, landbouw en innovatie heeft in verleden subsidies verstrekt aan particulieren. Dat budget van in totaal € 50.882.000,- is inmiddels uitgeput. Meer informatie over subsidies voor duurzame maatregelen vindt u op het Energieloket Dordrecht.


Zijn er acties rond zonnepanelen in Dordrecht?

In Dordrecht en de andere Drechtsteden vinden regelmatig groepsaankopen voor zonnepanelen plaats. Ook onder de noemer SamenZonneEnergie vinden er regelmatig inkoopacties plaats. Kijk voor de meest actuele actie op www.samenzonneenergie.nl. Ook zijn er regelmatig landelijke acties op dit gebied.

 

Wat doet de gemeente?

Ik kan geen zonnepanelen aanleggen (dak ongeschikt of geen dak). Kan ik deelnemen in een gemeentelijk zonneproject?

Voor wie wel zonne-energie wil opwekken maar geen (geschikt) dak heeft, is er nu een oplossing: Zon op Dordrecht. In deze coöperatie investeren Dordtenaren in zonnepanelen op andermans dak. De gemeente Dordrecht stelt hiervoor twee daken beschikbaar met ruimte voor 700 tot 1000 panelen. Zo kunnen Dordtenaren zonder (geschikt) dak toch zelf duurzame zonne-energie opwekken en profiteren van aantrekkelijke opbrengsten. Meer informatie hierover vindt u op de website van Drechtse Stromen. Verder is de Energiecoöperatie Dordrecht bezig met de aanleg van een zonnepark op de voormalige stortplaats Crayestein.

Waarom liggen er geen zonnepanelen op het Stadskantoor of andere gemeentelijke gebouwen?

De Energiecoöperatie Dordrecht heeft voor de gemeente diverse gymzalen voorzien van zonnepanelen. Die zijn daarmee zelfvoorzienend in hun elektriciteit geworden.

Zonnepanelen op het Stadskantoor zijn door de huidige energiebelastingstructuur vooralsnog niet rendabel. De terugverdientijd van de investering is langer dan de levensduur van een paneel.

Biedt de gemeente hulp als we met de straat zonnepanelen willen aanschaffen?

De gemeente verstrekt geen subsidies voor zonnepanelen. Wel zetten we graag Dordtse voorlopers in het (duurzame) zonnetje. We bieden u een podium via deze website om aandacht te krijgen voor uw initiatief. Hiermee kunt uw initiatief meer deelnemers krijgen, tegelijkertijd hoopt de gemeente dat uw plan een inspiratie is voor andere Dordtenaren.
Neem contact op met onze redactie als u bezig bent met een dergelijk initiatief.


Meer informatie

Staat uw vraag hier niet bij? Kijk dan op de website van Milieu Centraal. Hier vindt u veel informatie over zonnepanelen.

LinkedIn