Spring naar inhoud

Nieuwsbrief

Dordt Duurzaam bundelt nieuws, achtergronden en initiatieven op het gebied van duurzaamheid in een nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbriefHome Actueel Oude nieuwsberichten Resultaten City Deal Circulaire Stad

Resultaten City Deal Circulaire Stad

Vandaag werden de eerste resultaten van de City Deal Circulaire Stad aangeboden aan staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. In deze city deal werkt Dordrecht sinds 2016 samen met acht andere steden, drie ministeries en drie kennispartners. We willen daarmee antwoord geven op de vraag wat een circulaire stad is en hoe zo'n stad er dan uitziet.

De resultaten werden uitgereikt tijdens de Innovation Expo in Rotterdam.


Deelnemers en staatssecretaris bij maquette City Deal Circulaire Stad

Circulaire projecten

De negen deelnemende steden zijn elk aan de slag gegaan met twee circulaire projecten. Dordrecht heeft ingezet op:


  • De herstructurering in Wielwijk: hierbij passen de gemeente en woningcorporatie Woonbron steeds meer circulaire principes toe, zoals de circulaire sloop van panden en de aanleg van het warmtenet.
  • De ontwikkeling van het Leerpark en de Duurzaamheidsfabriek tot een broedplaats op het snijvlak van innovatie en duurzaamheid voor overheid, onderwijs en ondernemers.


Wat hebben we geleerd?

In Dordrecht zijn we al op de goede weg als het gaat om de circulaire economie. Daar staat tegenover dat er ook nog een lange weg te gaan is. Zo is het duidelijk geworden dat er meer sturing en samenwerking nodig is vanuit de Rijksoverheid. Ook zijn er meer wettelijke kaders nodig om de circulaire economie goed van de grond te kunnen krijgen; bijvoorbeeld om sommige afvalstromen als grondstoffen te erkennen. Daarnaast is tijd en geld een vereiste om verder te kunnen met het ontwikkelen en meetbaar maken van de circulaire economie. Dit zijn de belangrijkste inzichten die de staatssecretaris heeft meegekregen. Ook heeft deelname aan deze city deal tot bewustwording geleid van onze opdrachtgeversrol en de invloed die we hebben op de inkoop bij gebiedsontwikkelingen. De resultaten van de city deal gebruiken we dan ook om dit proces meer te structureren.


Circulaire Stad in beeld

De miniaturen van ieder circulair project werden door de wethouders van de deelnemende steden bij elkaar gevoegd tot een circulaire stad. De volledige resultaten van de projecten zijn te vinden op de website: www.circulairestad.nl.


Dordtse deel van de maquette City Deal Circulaire Stad

Tip de redactie!

Wij ontvangen ook graag uw nieuws!