Spring naar inhoud

Nieuwsbrief

Dordt Duurzaam bundelt nieuws, achtergronden en initiatieven op het gebied van duurzaamheid in een nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbriefHome Actueel Oude nieuwsberichten Word mede-eigenaar van zonnepark Crayestein

Word mede-eigenaar van zonnepark Crayestein

Binnenkort start de aanleg van het zonnepark Crayestein op de voormalige afvalstortplaats. Inwoners uit de regio Dordrecht kunnen mede-eigenaar worden van het zonnepark door een aandeel te kopen en zo mee te profiteren van het rendement op de panelen. Het park wordt gerealiseerd door de Energiecoöperatie Dordrecht (ECD), een samenwerking tussen gemeente Dordrecht en HVC.


Op vrijdag 16 maart 2018 werd door de ECD én de coöperatie Drechtse Energie een nieuwe website gelanceerd: Zoncrayestein.nl. Op deze website kunnen inwoners meer informatie vinden over het zonnepark.

Meedelen in opbrengsten

De ECD vindt het belangrijk dat inwoners kunnen meedelen in de opbrengsten van het zonnepark. Dit kan door een certificaat van aandelen te kopen. Kopers worden op die manier mede-eigenaar van het zonnepark en profiteren mee van de opbrengsten. De verwachte koopprijs van een certificaat is ongeveer € 300, wat gelijk staat aan één zonnepaneel in het park. Het verwachte rendement is 4% tot 6%. De uitgifte van certificaten vindt plaats na de oplevering van het zonnepark. Naar verwachting is dit eind 2018.


Energieneutraal in 2050

Het aantal zonnepanelen dat geplaatst wordt, is afhankelijk van de technische mogelijkheden. In ieder geval komen er 7.000 panelen, en mogelijk worden dat 11.000 panelen. Genoeg voor de jaarlijkse energievoorziening van ruim 600 tot 1.100 huishoudens. Dit levert een jaarlijkse CO2-reductie op van 675 ton tot 1.170 ton.


Wethouder Rik van der Linden over het initiatief: “Ik ben blij dat we straks zonnepanelen op de oude stortplaats, die niet meer in gebruik is, kunnen gaan plaatsen. Door het terrein de bestemming te geven van een zonnepark, creëren we een nieuwe duurzame plek die bijdraagt aan de vergroening van het eiland. En het mooie is dat alle Dordtenaren kunnen participeren door een certificaat te kopen. Zo worden ze eigenaar van een stukje van het zonnepark.”


website zonnepark crayestein


Aanmelding

Meer informatie over de aanschaf van de certificaten van aandelen vindt u op de website van zonnepark Crayestein.

Tip de redactie!

Wij ontvangen ook graag uw nieuws!