Spring naar inhoud

Nieuwsbrief

Dordt Duurzaam bundelt nieuws, achtergronden en initiatieven op het gebied van duurzaamheid in een nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbriefHome Actueel Oude nieuwsberichten Slimmer licht voor minder geld en energie

Slimmer licht voor minder geld en energie

De wijk Dordtse Hout krijgt nieuwe verlichting. In opdracht van de gemeente worden in mei/juni zo’n 130 armaturen vervangen door slimme, energiezuinige exemplaren. Beter licht voor minder geld en energie. Ook het Sint Jacobsplein krijgt binnenkort deze zelfde energiezuinige verlichting.


De huidige verlichting in de wijk is ruim 20 jaar oud. Toen de lantaarnpalen werden geplaatst, was vormgeving in dit project belangrijker dan duurzaamheid. Tegenwoordig is duurzaamheid een belangrijke factor om rekening mee te houden. Zo vervangen we de traditionele lampen voor ledverlichting. In het geval van de Dordtse Hout betekent dat een halvering van het energieverbruik. Dat scheelt zo’n € 1700,- per jaar aan energiekosten.

Sensoren

Het slimme van de verlichting zit hem in de sensoren die op de armaturen
zijn aangebracht. Die sturen handige data naar een centraal uitleesunit bij de gemeente. Wanneer bijvoorbeeld een lantaarnpaal uitvalt, is dat zichtbaar op kantoor. Desgewenst kan de sterkte van de verlichting op afstand aangepast worden. Ook bewoners van de wijk gaan iets
merken van de nieuwe armaturen. Het licht zal namelijk technisch verbeteren. Dat betekent dat de hoeveelheid licht verbetert, maar ook de gelijkmatigheid. Donkere plekken tussen lantaarnpalen behoren daarmee tot het verleden.


Energiezuinige en slimme verlichting Beverwijcksplein
Op o.a. het Beverwijcksplein staan de slimme en energiezuinige lantaarnpalen al.

Tip de redactie!

Wij ontvangen ook graag uw nieuws!