Spring naar inhoud

Nieuwsbrief

Dordt Duurzaam bundelt nieuws, achtergronden en initiatieven op het gebied van duurzaamheid in een nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbriefHome Actueel Oude nieuwsberichten Gemeentelijk Restauratiefonds nu ook voor duurzaamheidsplannen

Gemeentelijk Restauratiefonds nu ook voor duurzaamheidsplannen

De gemeente Dordrecht en het Nationaal Restauratiefonds ondertekenden op 14 februari een vernieuwde overeenkomst voor het Gemeentelijk Restauratiefonds in Dordrecht. Uit dit fonds kunnen eigenaren van gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden vanaf nu ook duurzaamheidsmaatregelen tegen een lage rente financieren. In toenemende mate zijn eigenaren geïnteresseerd in het verduurzamen van hun monument.


Energiebesparende maatregelen toepassen in een monument draagt bij aan het behoud ervan voor de toekomst.

Alle monumenten springlevend

De gemeente Dordrecht maakt het daarom via het Gemeentelijke Restauratiefonds Dordrecht mogelijk om naast de restauratie nu ook duurzaamheidsmaatregelen aan het casco tegen een lage rente te financieren. In het fonds is ruim 2 miljoen euro beschikbaar. “Wij zijn blij dat wij samen met gemeente Dordrecht monumenteigenaren nu ook bij hun duurzaamheidsplannen kunnen ondersteunen. Dit geeft een mooie impuls aan onze ambitie ‘alle monumenten springlevend’”, zegt Kees-Jan Dosker van het Restauratiefonds.

Uitbreiding Dordtse monumenten

De gemeente is trots op haar monumenten. Op dit moment telt de stad meer dan 1000 gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden. Bijzondere panden, die de stad sfeer en karakter geven,  moeten behouden blijven. “Monumenten zijn heel bepalend voor Dordrecht", zegt wethouder Piet Sleeking. “Na de binnenstad, de negentiende-eeuwse schil en het buitengebied willen we nu ook in de uitbreidingswijken van de 20e eeuw een aantal bijzondere gebouwen de monumentenstatus geven."


Duurzaam wonen in een monument

De ondertekening vond plaats in het gemeentelijk monument van meneer en mevrouw Peters. Want het is uiteindelijk de eigenaar die een monument in stand houdt door het te restaureren. Familie Peters heeft dit met veel zorg en aandacht voor het monument gedaan. Zij zijn dan ook trots op het resultaat. John Peters: “Wij zijn vooral trots op feit dat we het voor elkaar gekregen hebben om hier te kunnen wonen. Het is belangrijk dat je door de situatie heen kan kijken naar het gewenste eindresultaat. Dat kan ik, en als het dan ook nog uitkomt dan is het alle moeite meer dan waard geweest”.


Meer informatie

Kijk op de website van Monumentenzorg voor meer informatie over het Restauratiefonds.


Ondertekening overeenkomst Restauratiefonds in duurzaam monument van fam. Peters

De ondertekening vond plaats in het gemeentelijk monument van familie Peters.

Tip de redactie!

Wij ontvangen ook graag uw nieuws!