Spring naar inhoud

Nieuwsbrief

Dordt Duurzaam bundelt nieuws, achtergronden en initiatieven op het gebied van duurzaamheid in een nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbriefHome Actueel Oude nieuwsberichten Oude apparaten? Geef ze nu in heel Dordrecht mee aan de pakketbezorger!

Oude apparaten? Geef ze nu in heel Dordrecht mee aan de pakketbezorger!

Inwoners kunnen voortaan in heel Dordrecht hun oude, kleine elektrische apparaten meegeven aan de pakketbezorger van PostNL. Hiermee wordt het duurzame initiatief Weeelectric verder uitgebreid en worden steeds meer elektrische apparaten hergebruikt of gerecycled. Het gaat om een proef die tot eind 2017 loopt. Daarna wordt gekeken of de proef ook landelijk wordt uitgebreid.

Weeelectric is gestart door producentenorganisatie Weee Nederland, in samenwerking met PostNL en Thuiswinkel.org. De gemeente Dordrecht en HVC zijn belangrijke partners voor deze primeur. Dordrecht is nu de eerste gemeente in Nederland waar ieder huishouden oude apparaten, zoals elektrische tandenborstels en koffiezetapparaten aan de pakketbezorger kan meegeven.


Hoe werkt het?

Jaarlijks verdwijnen honderdduizenden elektrische apparaten bij het afval of belanden op zolder of in de kast. Vaak kunnen apparaten nog worden hergebruikt of kunnen de grondstoffen die erin zitten opnieuw worden verwerkt. Met Weeelectric neemt de pakketbezorger van PostNL bij het overhandigen van een pakket meteen oude kleine elektrische apparaten mee. De apparaten hoeven niet verpakt te worden, maar moeten wel makkelijk, schoon en veilig mee te nemen zijn door de pakketbezorger.


Hergebruiken

Weeelectric startte in maart 2017 als proef in bepaalde postcodegebieden van Dordrecht, Amsterdam en Groningen. Zo wordt het recyclen van kleine elektrische apparaten makkelijker gemaakt. Weeelectric zorgt ervoor dat de ingezamelde elektrische apparaten worden gesorteerd. Dit wordt gedaan door mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Daarnaast krijgen sommige apparaten een tweede leven bijvoorbeeld via de kringloopwinkel. Apparaten die stuk zijn worden gerecycled. Meer informatie vindt u op www.weeelectric.nl.

Wethouder Rik van der Linden bij start van de proef in maart 2017

Wethouder Rik van der Linden bij de start van de proef in maart 2017


Tip de redactie!

Wij ontvangen ook graag uw nieuws!