Spring naar inhoud

Wij werken aan de website

De komende maanden werken we aan de website Dordt Duurzaam. Op de website komt meer aandacht voor energie besparen, aardgasvrij wonen en het opwekken van duurzame energie.

Home Actueel Nieuwsberichten

Studenten Da Vinci maken duurzaam ontwerp voor herbestemming Biesboschhal


In opdracht van de gemeente Dordrecht onderzoeken studenten van de opleiding Bouwkunde van het ROC Da Vinci College de herbestemming van de Biesboschhal op Stadswerven. De tweedejaars studenten doen dit project als onderdeel van de landelijke ontwerpwedstrijd SlimCirculair. Aan deze wedstrijd doen 23 studententeams uit het hele land mee. In opdracht van een overheidsorganisatie, zoals de gemeente, gaan studententeams aan de slag met duurzame en circulaire ontwerpen voor nieuwbouw, bestaande bouw of monumenten.

Maandagmiddag 17 december 2018 vond in de Biesboschhal in Dordrecht de aftrap van het project plaats. Wethouder Rik van der Linden was hierbij aanwezig en riep de studenten op om de gemeente te verrassen met nieuwe idee├źn. Het is belangrijk dat de studenten leren en ervaren wat duurzaam bouwen inhoudt, zodat zij later bewust duurzame keuzes maken als professional en als consument.


De Biesboschhal, een voormalig scheepswerf uit 1950, is een gemeentelijk monument. Op dit moment gebruikt DordtYart tijdelijk de hal als expositieruimte. De gemeente Dordrecht zoekt een passende, nieuwe functie voor de loods en vraagt de studenten een slim, circulair ontwerp te maken. Hierbij moeten hernieuwbare en circulaire materialen gebruikt worden.

 

Wat is circulair eigenlijk?

We moeten slim en zuinig omgaan met grondstoffen. Het is belangrijk dat grondstoffen zoveel mogelijk in een kringloop (cirkel) blijven en niet op de afvalberg belanden. Dat is een circulaire economie: de waarde van producten, materialen en grondstoffen zo lang mogelijk behouden. En het afval en de uitstoot van schadelijke stoffen tot een minimum beperken. Daarnaast gaat de circulaire economie ook over een andere manier van denken: afval is geen afval meer, maar vormt een nieuwe grondstof. Voor gebouwen betekent dit dat we niet alleen kijken naar de materialen, maar ook naar het langer en flexibel gebruiken van een gebouw.


Winnaars

De ontwerpwedstrijd SlimCirculair geeft studenten de kans om binnen een (bijna) echte situatie te leren over energieneutraal bouwen. De studenten volgen het komende half jaar verschillende masterclasses om meer kennis op te doen over circulair bouwen en bouwen voor de toekomst. In juni 2019 kiest een jury onder leiding van de Nationale Energiecommissaris, de heer Ruud Koornstra, het beste ontwerp. Ook is er een publieksprijs voor het meest aansprekende ontwerp. Meer weten? Kijk op www.slimcirculair.nl. 


Kick-off Slimcirculair in de Biesboschhal in Dordrecht