Spring naar inhoud

Wij werken aan de website

De komende maanden werken we aan de website Dordt Duurzaam. Op de website komt meer aandacht voor energie besparen, aardgasvrij wonen en het opwekken van duurzame energie.

Home Actueel Nieuwsberichten

SchapenKoppieKoppie…op weg naar een eiland zonder plastic afval

Over enige tijd kan het zomaar bij u thuis op het dressoir komen te staan. Een miniatuurversie van het beroemde beeld Schapenkoppen van de Dordtse beeldend kunstenaar Cor van Gulik. Maandag 14 januari ontvangt wethouder Rik van der Linden het eerste prototype.

U kent het beeld Schapenkoppen vast wel. Vanaf 1967 stond het op de eerste afrit na de Papendrechtsebrug richting Dordt. Maar sinds enige tijd heeft het een nieuwe, veel prominentere plek gekregen. Het beeld staat nu langs de Laan der Verenigde Naties vlakbij de oprit naar de A16 richting Rotterdam.

SchapenKoppieKoppie

De miniatuurversie van het beeld gaat SchapenKoppieKoppie heten. Binnenkort start de productie in een ‘pop up plastic lab’ dat op het Leerpark komt te staan. In dat laboratorium wordt plastic afval omgezet naar een grondstof voor allerlei handzame producten. SchapenKoppieKoppie is een 3d geprinte miniatuurversie van afvalplastic van het beeld Schapenkoppen. Het afvalplastic is onder andere afkomstig uit het afval dat door de Aquadrone uit de Spuihaven is gevist.

Plasticvrij Eiland van Dordrecht

De initiatiefnemers van het project willen aandacht vestigen op de mogelijkheid om plastic afval om te zetten in waardevolle bruikbare nieuwe producten. Op deze wijze hopen zij draagvlak te creëren voor een nieuw economisch systeem: ‘In een tijd van oneindige groei op een eindige planeet dromen wij van een toekomstbestendig eiland van Dordrecht. Gebaseerd op een lokale, circulaire economie. Een eiland zonder plastic afval.’


Inmiddels hebben zich al diverse partijen bij het project aangesloten: Dat zijn: 10XL, Cirkellab, Cor Noltee Design Thinker, het Da Vinci College, de Duurzaamheidsfabriek, Krinkels, LeXlab en RanMarine.

Interesse?

De projectgroep staat open voor iedereen die wil (samen)werken aan een eiland zonder plastic afval en onderdeel wil zijn van een lokale, structurele plastic keten. Heeft u als bedrijf of organisatie een voorname en continue plastic afvalstroom? Neem contact op via info@cirkellab.nl voor de mogelijkheden om hier iets waardevols van te maken. 

Wanneer

Het pop-up plastic-lab is toegankelijk voor publiek vanaf mei 2019. De samenwerkingspartijen willen dit lab (deels) blijvend gebruiken en/of doorontwikkelen.


Het innovatiefonds Smart City Dordrecht verstrekt subsidie om het plan Schapenkoppiekoppie te realiseren. 


Schapenkoppen