Spring naar inhoud

Wij werken aan de website

De komende maanden werken we aan de website Dordt Duurzaam. Op de website komt meer aandacht voor energie besparen, aardgasvrij wonen en het opwekken van duurzame energie.

Home Actueel Nieuwsberichten

Haalbaar en betaalbaar aardgasvrij wonen

Joey Reedijk, programmamanager Energietransitie DrechtstedenDe energietransitie; het is een onderwerp waar je nauwelijks omheen kunt als je een krant openslaat of een avondje tv kijkt. Je zou er zomaar onrustig van worden. Dat is begrijpelijk, maar niet nodig, geeft Joey Reedijk aan. Hij is sinds deze zomer programmamanager energietransitie in de Drechtsteden. Joey: "Als regio gaan we voor zorgvuldigheid en lopen we niet te hard van stapel. We nemen alleen maatregelen, als we er zeker van zijn dat die maatregelen ook in 2050 nog een goede keuze zijn. Geen overhaaste acties dus."

Wat doen de Drechtsteden?

Alle woningen en gebouwen in Nederland moeten in 2050 aardgasvrij zijn. De gemeenten in de Drechtsteden onderzoeken hiervoor eerst wat voor elke wijk de beste oplossing is, als alternatief voor aardgas. Joey: "We willen schone en duurzame energie op een haalbare en betaalbare manier voor iedereen. Mensen mogen niet de dupe worden van hoge energiekosten".

Bij het onderzoek naar de beste oplossing zijn verschillende partijen betrokken, waaronder HVC, netbeheerder Stedin en de woningbouwcorporaties. "Uiterlijk in 2021 weten we per wijk welke oplossingen het meest haalbaar en betaalbaar zijn", vertelt Joey. "Tegen die tijd hebben we hopelijk ook meer duidelijkheid over de financiƫle bijdrage van het Rijk. In samenspraak met inwoners en andere betrokkenen maken we vervolgens samen met de gemeente voor iedere wijk een plan om de beste oplossing in de praktijk te brengen".

En wat kunt u doen?

"Voor inwoners geldt in zeker zin hetzelfde als voor de regio. Het is verstandig om uw tijd te nemen en voor zekere maatregelen te gaan. Bij de vervanging van uw gaskookplaat kunt u bijvoorbeeld kiezen voor elektrisch koken en zo uw keuken alvast aardgasvrij maken. Ook het isoleren van uw woning is een zinvolle maatregel. Het Energieloket Drechtsteden kan u over dit soort keuzes adviseren".

Meer weten?

Kijk op www.drechtstedenenergie.nl. Of lees de antwoorden op veel gestelde vragen over wonen zonder aardgas op www.drechtsteden.nl/energieakkoord.


Logo Energietransitie Drechtsteden