Naar de inhoud
 
 
Home
Dordt Duurzaam
Dordt Duurzaam Nieuws Archief Dordrecht verandert in Transition Town

Dordrecht verandert in Transition Town

Wereldwijd duurzaam initiatief krijgt navolging in Dordrecht.

Een stad of wijk die minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen, door zelf voedsel en energie te produceren, die alternatieven voor geld heeft en duurzaam bouwt. Het zijn een paar ideeën achter Transition Town, een initiatief dat wereldwijd navolging krijgt en dat in Dordrecht en de Drechtsteden in de startblokken staat.

Transition TownsBron: AD/De Dordtenaar

Het uitgangspunt van Transition Towns is de uitstoot van CO2 drastisch te verminderen en de productie van voedsel, energie en materialen meer te integreren in de ecologische cycli van de natuur. In Dordrecht is sinds kort een netwerk met bijna vijftig leden actief.

Groot-Brittannië telt inmiddels tachtig Transition Towns, in Nederland zijn er nu 75 steden en wijken mee bezig. "Het is een beweging van onderop. Het leeft onder de mensen. Ze denken na over energie en het besparen van water, ze recyclen en er zijn al buurtmoestuinen in de stad. Er zit een gevoel van urgentie achter, denk ik. Het leven is comfortabel, maar het is ook kwetsbaar", meent Hans Kok van Transition Town Dordrecht.

Springplank

Rob Polet en zijn vrouw Gabriëlle, schippersechtpaar op Nivon-eiland de Kleine Rug, willen van die locatie een springplank voor Transition Town Dordrecht en de Drechtsteden maken. "We hebben hier inmiddels een groenten- en kruidentuin aangelegd, een speelbos gemaakt en willen onze eigen energie gaan opwekken", vertelt Rob Polet. Gabriëlle opent maandag 17 mei een winkel in de J.J.A. Goeverneurstraat 89, waarbij goederen en diensten worden geruild zonder dat er geld aan te pas komt.

Meer informatie is te vinden op http://ttdordrecht.ning.com of www.letsdordrecht.nl